Kuyruğun ucu bucağı görünmüyor! Uzmanlardan ‘izole edilsin’ çağrısı

1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemine yaklaşılırken, Doğu Karadeniz’e yapılan göçler hız kazandı. Konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan uzmanlar, göç eden ailelerin izole edilmesinin altını çizdi ve mutant virüslere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

  • 26 Nisan 2021
  • 537 kez görüntülendi.
Kuyruğun ucu bucağı görünmüyor! Uzmanlardan ‘izole edilsin’ çağrısı

Doğu Karadeniz’de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’daki 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemi yaklaşıyor. Mayıs ayı ortalarında başlayacak çay tarımında geçen yıl olduğu gibi büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üretici gelmesi bekleniyor. Büyük çoğu İstanbul ve Ankara’da yaşayan üreticiler, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi yola çıktı. ‘Tam kapanma’ ihtimaline karşı çoğu üretici de erkenden memleketlerine gelip, çay bahçelerinde hazırlık yapıyor. Bölgeye gelecek kişilere, virüs taşıyabilecekleri endişesine karşı izole olmaları çağrısında bulunuluyor.

‘İZOLE ETMELERİ ŞART’

RTEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Birol Özgümüş, çay sezonu nedeniyle bölgeye dışarıdan geleceklerin sayısının artacağını belirterek, tedbirli olunması çağrısında bulundu. Prof. Dr. Özgümüş, “Birçok mutant virüsün ve bulaşıcılığı yüksek virüslerin giriş ihtimali artıyor. En önemlisi hareketlilik artıyor. Bu hareketliliği azaltmamız lazım. Bunun için özellikle dışarıdan gelecek kişilerin buradaki aileleri ile birlikte karar verip kapalı ortamlarda birlikte bulunmalardan uzak olması lazım. Çay bahçelerinde bulunup hemen kendilerini toplumdan izole etmeleri şart. Bu hareketliliği ne kadar azaltırsak virüsün bulaşacağı insanı o kadar azaltmış oluruz. Böylece de vaka sayıların istatistiği günden güne düşecek, diye düşünüyorum” dedi.

Çay göçü hız kazandı Uzmanlardan izole çağrısı

‘TAM KAPANMA GİBİ İZOLE OLUNMALI’

Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek de “Çay sezonu ile birlikte bölgesel bir hareketliliğin olacağını hepimiz biliyoruz. Bu kadar hızlı mutasyon geçiren virüsle birlikte mutant virüslerin göç hareketliliğiyle gelmesi yüksek bir ihtimal. Gelecek olan kişilerin kendilerini tam kapanmaya almış gibi izole etmelerini öneriyoruz. Kimse ile görüşmeden sadece çay bahçesinde işlerini yapmalılar. Aşı olmaları

antibiotics.space

, maske mesafe kurallarına uymalarını istiyoruz” diye konuştu.

Çay göçü hız kazandı Uzmanlardan izole çağrısı

‘ÜRETİCİ GEÇEN YILDAN TECRÜBELİ’

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim de “Dışarıdan gelenler kendinde virüs olup olmadığını bilmiyorlar. Geldiklerinde çevresindeki insanları eğer taşıdıkları bir virüs varsa koruyabilmeleri için kendilerini en az 10 gün izole etmeleri doğru olacaktır. Çay hasadı tamamen açık alanda gerçekleştiği için aileler birbirlerine gidip gelmedikten sonra hasat yapmada bir sorun yok. Alım yerlerinde de bakkaldan bile daha az kalabalık var. Sosyal mesafeyi de koruduktan sonra bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Herkes sadece kendi sağlığını düşünse hiç kimsenin başkasına bir şey bulaştırma şansı olmaz. Bu yılki çay sezonunun geçen seneye göre çok daha sağlıklı geçeceğine inanıyorum. Hepimizin geçen seneden tecrübesi var” dedi.

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

Zithromax kopen zonder recept? – Online apotheek

buy-kamagra-oral-jellies.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ