Pasif Ötanaziyi Seçti: Cinsel Saldırıya Uğrayan Noa Pothoven, 17 Yaşında Yaşamına Son Verdi

  • 08 Haziran 2019
  • 433 kez görüntülendi.
Pasif Ötanaziyi Seçti: Cinsel Saldırıya Uğrayan Noa Pothoven, 17 Yaşında Yaşamına Son Verdi

Hollanda’da cinsel tacize ve tecavüze uğradıktan sonra yıllarca depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve anoreksiya ile boğuşan 17 yaşındaki Noa Pothoven, yeme ve içmeyi reddederek yaşamına son verdi. Pothoven, ölümünden önce kararını Instagram’daki 10 binden fazla takipçisiyle paylaştı.

Anoreksiya nedeniyle tedavi gören Noa Pothoven, haziran ayından bu yana beslenmeyi reddederek pasif ötanaziyi seçti.

Anoreksiya nedeniyle tedavi gören Noa Pothoven, haziran ayından bu yana beslenmeyi reddederek pasif ötanaziyi seçti.

Doktorlar ve ailesi, daha önce yaptığı aktif ötanazi başvurusu kabul edilmeyen Pothoven’ı yemeye ve içmeye zorlamadı.

Doktorlar ve ailesi, daha önce yaptığı aktif ötanazi başvurusu kabul edilmeyen Pothoven'ı yemeye ve içmeye zorlamadı.
Kaleme aldığı otobiyografisiyle ödül kazanan, verdiği zihinsel-ruhsal mücadeleyle ilgili blog yazan Noa, uğradığı cinsel istismar ve tecavüzü utancından sakladığını belirtmişti.

Yazdığı otobiyografide 11 yaşında cinsel tacize maruz kaldığını, 14 yaşındayken iki erkek tarafından tecavüze uğradığını yazmıştı.

Yazdığı otobiyografide  11 yaşında cinsel tacize maruz kaldığını, 14 yaşındayken iki erkek tarafından tecavüze uğradığını yazmıştı.
 Marc Pluim

Pazar günü yaşama veda ettiği açıklanan genç kız, Instagram’dan yaptığı paylaşımda en fazla 10 gün içinde öleceğini duyurmuştu.

Pazar günü yaşama veda ettiği açıklanan genç kız, Instagram'dan yaptığı paylaşımda en fazla 10 gün içinde öleceğini duyurmuştu.
Son paylaşımında çektiği acıların artık “dayanılmaz” olduğunu dile getiren  Noa Pothoven “Nefes alıyorum ama artık yaşamıyorum” demişti.

“Gerçekten hayatta olmamın üzerinden o kadar uzun zaman geçti ki” vurgusu yapan Pothoven, “Yıllarca zorlandıktan ve mücadele ettikten sonra artık bitti” demişti.

"Gerçekten hayatta olmamın üzerinden o kadar uzun zaman geçti ki" vurgusu yapan Pothoven,  "Yıllarca zorlandıktan ve mücadele ettikten sonra artık bitti" demişti.

Noa Pothoven, Bir süredir yemeyi içmeyi bıraktığını belirtirken takipçilerine “Pek çok görüşme, konuşma ve gözden geçirmenin ardından acılarım dayanılmaz olduğundan böylelikle kurtulacağıma karar verildi. Artık bitti” diye seslenmişti.

Hollanda’da 2001’de çıkarılan “Talep Üzerine Yaşama Son Verilmesi ve Yardım Edilen İntihar Yasası” kapsamında intihar yasal ve devlet ötanazi desteği veriyor.

Hollanda'da 2001'de çıkarılan "Talep Üzerine Yaşama Son Verilmesi ve Yardım Edilen İntihar Yasası" kapsamında intihar yasal ve devlet ötanazi desteği veriyor.

Hollanda’da tedavisi mümkün olmayacak derecede hasta olan 12 yaşı üzerindeki kişilere en az 2 doktorun onayı ile ötanazi uygulanabiliyor.

Hollanda yasalarına göre doktor kontrolünde intihar etmek anlamındaki ötanazi bazı şartlara bağlı olarak mümkün. 

Hollanda Bölgesel Ötanazi Komitesi’nin yayınladığı son rapora göre ülkede 2017 yılında 6 bin 585 kişiye ötanazi uygulandı. 

Bu kişilerin çoğu tedavi edilemez durumdaki kanser hastalarıydı.

Pasif ötanazi nedir?

Pasif ötanazi nedir?

Hekimin hastanın bir süre daha yaşamasını sağlayacak yaşamı destekleyici tedaviyi sunmayarak veya bu tedaviyi sona erdirerek ölümü hızlandırması olarak tanımlanabilir.

Hastanın içinde bulunduğu durumun doğal sonucu ölümdür. Pasif ötanazi hastanın hayatını uzatan girişimlerin yapılmaması, sonlandırılması veya hareketsiz kalınması sonucunda hastanın doğal ölümünün sağlanması olarak da tanımlanabilir. Bu eylem “ölüme terketmek-izinli ölüm” olarak da ifade edilmektedir. 

Pasif ötanazi, tıbbi etik gereği olduğu kadar aynı zamanda kanun gereği tıp mensuplarına bağlanan yaşatma sorumluluğunu yerine getirmeme veya sona erdirme olarak nitelenebilecek hareketsizlik hallerini de içerir. 

Hayati fonksiyonlarını tıbbi yöntemlerle sürdüren hastaya uygulanan tedavinin kesilmesi, respiratörün, gastrostomi tüpünün çekilmesi, ömrünü uzatacak tedaviye başlanmaması ya da durdurulması, antibiyotik vb. ilaç tedavisinin yapılmaması gibi örnekler pasif ötanazi alt başlığında ele alınabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ