Stil danışmanları açıkladı! Pandemi döneminde moda anlayışı nasıl etkilendi?

Koronavirüs salgını etkisini göstermeye devam ederken Türkiye’de görülen ilk vakanın ardından 1 yıl geçti. Bu süreçte evde geçirilen sürelerin uzamasıyla modaya karşı yaklaşımlar da değişti. Ev kıyafetleri önem kazandı, rahatlık ön plana çıktı. Peki moda anlayışında ne gibi değişiklikler oldu? Bu dönemden sonra bizi nasıl bir moda anlayışı bekliyor? Stil danışmanları, sabah.com.tr’ye özel, koronavirüs sürecindeki moda anlayışından bahsederek yeni trendler konusunda açıklamalarda bulundu.

  • 02 Nisan 2021
  • 325 kez görüntülendi.
Stil danışmanları açıkladı! Pandemi döneminde moda anlayışı nasıl etkilendi?

Pandemi sürecinde evde kalma süreleri uzadı. Pijamalar ve ev kıyafetlerine olan ilgi arttı. Maskeler, vazgeçilmez parçamız oldu. Bu süreçte moda anlayışına karşı bakış açısı değişti. Stil danışmanları Dilara İpek Şatır ve Yağmur Sefa, koronavirüs sürecindeki moda anlayışını sabah.com.tr’ye özel olarak açıkladı.

DİLARA İPEK ŞATIR KİMDİR?

Uzun yıllardır Moda Editörlüğü ve Stil Danışmanlığı yapıyorum. Çok sayıda dergide çalıştım. Son olarak bir derginin Moda Editörlüğünü yaptım. Moda Okulu’nda eğitmenlik yapıyorum. Markaların yeni sezon koleksiyon çekimlerinde ‘Styling’ ve Stil Danışmanlığı yapıyorum. Aynı zamanda kurumsal şirketlere ve çalışanlarına da ‘Stil ve İmaj Danışmanlığı’ workshop eğitimleri veriyorum. Kişisel olarak da Stil ve Alışveriş Danışmanlığı yapıyorum.

Pandemi döneminde moda anlayışı nasıl değişti?

“HER ŞEY ONLİNE VE FİLTRESİZ”

Pandemiyle birlikte dijital dünyaya hızlıca adapte olmamızla birlikte, artık her şey online ve filtresiz. Ulaşılabilirlik eskisine göre çok daha kolay olduğu için büyük moda devi markalar ve tasarımcılar bu duruma kendilerince önlemler almaya başladı. Bottega Venetta sosyal medya hesaplarını kapatarak bu akımda yeni trend belki de ‘trendsiz’ kalmak diyerek marka değerini koruyarak doğru bir pazarlama stratejisi uyguluyor. Tasarımcıların 4 sezon yerine 2 sezon koleksiyon hazırlıyor oluşları en büyük değişimlerden biri. Her şeyin sosyal medyada hızlıca ulaşılabilir olmasının markaları ve tasarımcıları farklı yapılandırmaya götüreceğini düşünüyorum. Marka değerlerini korumak adına…

Pandeminin en yeni trendleri neler?

“RAHATLIK KADAR ŞIKLIĞIN DA HER ZAMAN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Maske! Şüphesiz vazgeçilmez olmazsa olmaz aksesuarımız olmuş durumda. Bunun yanı sıra daha sport casual parçalar ve tasarımları görüyoruz. Şıklık yerini biraz konfora bıraktı. Konforlu giyinmek daha popüler hale geldi. Daha önce spor active wear koleksiyonu çıkarmayan markalar spor koleksiyonları hazırlamaya başladı. Rahatlık kadar şıklığın da her zaman önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu koruyalım.

Online alışveriş kullanımında ciddi bir artış yaşandı. Peki alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ HAYATIMIZA ADAPTE EDİP UYGULAMALIYIZ

Online alışveriş çok popüler ve popüler kalmaya bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Ancak pandemiyle birlikte ihtiyacımız kadar satın almayı, gereksiz harcamalardan ve tüketimden uzak durmamız gerektiğini öğrenmiş olmalıyız diye umuyorum. ‘Sürdürülebilirlik’i hayatımıza adapte edip uygulamalıyız. Neyi neden aldığımızın ve tükettiğimizin bilincinde olursak eğer dünya daha kolay yaşanılabilir bir hal alacak.

Evde olduğumuz için moda konusuna olan ilgi azaldı mı?

“ARTIK İHTİYACIMIZ KADAR ALIŞVERİŞ YAPMALIYIZ”

Modaya ilgi azalmaz. Trendler, moda her zaman olur. İnsanlara ilham olmak için vardır. İlgi azalmaz ama bu süreçten dolayı bakış açısı değişiklik gösterebilir diye düşünüyorum. Artık ihtiyacımız kadar alışveriş yapmalıyız. Trendlerin dayattığı ‘must have’ algısından sıyrılarak.

İlerleyen zamanlarda da modaya uygun, farklı maskelerle karşılaşacak mıyız?

“UZUN BİR SÜRE DAHA HAYATIMIZIN BİR PARÇASI OLARAK KALMAYA DEVAM EDECEK”

Maskeler artık hayatımızı bir parçası haline geldi evet. Uzun bir süre daha hayatımızın bir parçası ve olmazsa olmazı olarak kalmaya devam edecek. Çok farklı maske tasarımları gördüm. Bu konuya ilgi de çok fazla var. Yakın zamanda farklı ve alışılmadık tasarımlarla karşılaşabilir kesinlikle. Çünkü bu devam eden bir süreç olacak.

Pandemi dönemini atlattıktan sonra bizi nasıl bir moda anlayışı bekliyor?

Sürdürebilirlik anlayışının ve fikrinin hüküm sürdüğü bir moda sektörü bekliyordur dilerim. Bu konuda tasarımcılar ve markalar üzerlerine düşen sorumluluğu alırlarsa eğer ileriki yıllarda daha yaşanılabilir bir dünya bizi bekliyor.

Yağmur Sefa kimdir?

Ben Yağmur Sefa

, 33 yaşındayım. 6 yıldır moda editörü olarak hem Türkiye’nin önde gelen dergileriyle, hem de yabancı dergiler ve markalarla çalışıyor, sanatçılar ve iş kadınlarına da stil danışmanlığı hizmeti veriyorum.

Koronavirüs moda anlayışını nasıl etkiledi?

“SEZON KAVRAMI ANLAMINI YİTİRDİ”

Tüm dünya olarak ileride çok konuşulacak bir dijital dönüşümü yaşıyoruz. Ev yaşantımızdan, iş ve sosyal hayatımıza kadar artık bambaşka rutinler içerisindeyiz. Bununla birlikte moda sektörü de bu değişime ayak uydurmak zorunda kaldı. Pandemi ile geçen 1 yıl içinde, dünyanın her yerine, her kesimine aynı anda ulaşan online defileleri, mağazacılığın yerini e-ticaretin aldığını, kalıplaşmış “sezon” kavramının anlamını yitirdiğini ve bilinçsiz tüketimin yerini ihtiyaç önceliklerinin aldığını gördük. Bu hızlı değişimin sonuçlarını ve gidebileceği yerleri yaşayarak göreceğiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ