Korona Virüsü Hakkında Her Şey

  • 12 Şubat 2020
  • 295 kez görüntülendi.
Korona Virüsü Hakkında Her Şey

Korona (Corona) Virüsü Nedir?

Korona virüsü 1960 yılında tespit edilen, birkaç çeşidi olan bir rahatsızlıktır. Daha çok hayvanlarda görülen virüs, ilk kez insanlarda da görülmeye başlandı. Şu anki salgın ilk olarak 2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı.  

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL  Beyin Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Songül Özer Korona Virüsü’nü (Corona Virüsü) anlattı.

Korona Virüsü Nasıl Bulaşır?

İnfluenza virüsü ile Korona Virüsünü ayırmak gerek. İnfluenza’daki antijenik değişiklik çok hızlı olur. İnfluenza’nın hastalık yapma

prednisolon pferd kaufen

, yayılma kuvveti daha hızlı ve çoktur. Sars, Mers Cov ve New  Corona virüsleri değişik antijenik yapıdalar ve farklılar. Son salgında henüz etolojik kaynak net olmasa da Wuhan kentinde deniz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığı iddia ediliyor. Korona virüsünün, değişik deniz ürünlerinden insanlara geçtiği saptanmış. Daha sonra bu yiyecekleri yiyenlerde değil, mikrobu alan insanların solunum çıktılarıyla, çevresindekilere bulaştığı. Daha sonra sağlık çalışanlarına bulaştığı iddia ediliyor.

Korona Virüsü Belirtileri

Korona Virüsü  (Corona Virüsü) ateşi yükseltiyor. Kuluçka döneminin 4 güne kadar kısaldığı en fazla da 14 gün olduğu belirtiliyor. Kuluçka döneminde kişi hiçbir belirti göstermeyebilir. Ama bu dönem tamamlandıktan sonra belirtiler halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, boğaz ağrısı, öksürük olabilir.  New Korona Virüs’ün belirti anlamında İnfluenza Virüsü ile bir farkı yok. 

Kimler Risk Altında

Korona (Corona Virüsü)  virüsü için; kanser hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler, böbrek hastalığı olanlar, kemik iliği transplantasyonu alan kişiler risk altındalar.

Yaşlılar Daha Çok Dikkat Etmeli

İki yaşın altındaki çocuklar ve 70 yaşın üstündekiler risk altındadır. Kalabalık yerlere girerken dikkat etmeliler. İnsanlara yaklaşırken dikkat etmeliler. Su ve sabun hijyen açısından çok önemli. Gerek görülürse cerrahi maske takılabilir.  Tabi hasta olanların da sorumlulukları var. Hapşırırken, elimizle kapatmamız, mendili çöpe atıp elimizi yıkamamız gerekiyor.

Nasıl tedavi edilir?

Corona virüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşir. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.

Corona virüsünden korunmak için mutlaka bu önlemleri alın

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmalıyız.

Şu an MERS-CoV enfeksiyonuna karşı aşı yoktur.

Coronovirüs dahil tüm solunum yolu hastalıklarından korunabilmek için aşağıdaki önlemlerin düzenli olarak uygulanması önerilmektedir:

  • Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın ve küçük çocukların da aynı şekilde yıkamasını sağlayın. Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.
  • Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.
  • Hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının.
  • Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
  • Dünya Sağlık Örgütü, riskli bölgelere seyahat eden herkesi, çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymaları, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamaları, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaları, çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarmaktadır.

VİRÜSÜN YENİ İSMİ BELLİ OLDU 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’de çıkan yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) “Covid-19” adının verildiğini duyurdu.

Ghebreyesus, Örgütün Cenevre’deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Şimdi hastalık için bir adımız var ve bu Covid-19” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ